Klachtenprocedure van Provider Switch Service
1. Doel van de procedure
Het doel van deze procedure is het structureren van het proces van de behandeling van klachten binnen de organisatie. Door deze structurering dienen klachten van klanten zodanig te worden ontvangen, geregistreerd, behandeld en geëvalueerd dat:
- De klant zo goed mogelijk tevreden wordt gesteld.
- Herhaling van de klacht wordt voorkomen.
2. Werkwijze
Een klacht zal altijd vertrouwelijk worden behandeld. De klachtenprocedure bestrijkt drie termijnen en heeft een doorlooptijd van maximaal 4 weken.
- Termijn één is de ontvangst van de klacht. De registratie van de klacht vindt plaats
binnen drie werkdagen. De klant ontvangt binnen vijf werkdagen een schriftelijke
bevestiging dat de klacht is ontvangen. - Termijn twee is de afhandeling van de klacht. De klacht wordt binnen twee weken afgehandeld.
- Termijn drie is de uitspraak en de geschillencommissie. De uitspraak wordt maximaal vier
weken na ontvangst van de klacht aan afnemer gecommuniceerd.
2.1 Ontvangen en registreren van een klacht
Iedere medewerker van Provider Switch Service mag klachten van klanten ontvangen. Een klacht kan per e-mail worden ingediend door een e-mail te sturen naar een medewerker of door een bericht te sturen via het contactformulier. De medewerker registreert deze klacht direct na ontvangst op het klachtenformulier. Afhankelijk van de aard of ernst van de klacht wordt deze door de ontvanger zelf afgehandeld, doorgespeeld naar een collega’s, die over het desbetreffende onderwerp gaat of doorgegeven naar de directeur.
Van een klacht dienen de volgende gegevens te worden geregistreerd:
- Nummer klacht
- Datum ontvangst
- Naam klant
- Telefoonnummer
- Naam ontvanger (medewerker)
- Korte omschrijving klacht
2.2 Behandelen van een klacht
De ontvanger stelt, indien mogelijk en nodig, een passende oplossing voor aan de klant. De ontvanger legt de oplossing vast op het klachtenformulier.
Indien de ontvanger de klacht zelf niet of niet direct kan oplossen wordt deze voorgelegd aan een collega die over het desbetreffende onderwerp gaat of aan de directeur.
Er dient te worden vermeld:
- Behandelaar van klacht
- Oorzaak
- Oplossing
- Datum
Doorlooptijd van klacht tot oplossing is maximaal vier weken. Bij de behandeling van de klacht wordt een onafhankelijke derde betrokken. De bewaartermijn van de klacht is 2 jaar.
2.4 Onafhankelijke derde
De klant kan, als zij het voorstel om de klacht op te lossen, niet accepteert, een beroep doen op een Kantonrechter. De Kantonrechter treedt op als onafhankelijke derde in het afhandelen van de klacht. De uitspraak van deze onafhankelijk derde is bindend voor beide partijen.
2.5 Vaststellen oorzaak en oplossen probleem
De behandelaar, indien nodig in overleg met de collega’s en/of directeur, stelt de mogelijke oorzaken van de klacht vast en gaat na of een structurele oplossing c.q. preventieve maatregelen gewenst zijn. Oorzaak en oplossingen moeten op het klachtenformulier worden aangegeven.
3. Verantwoordelijkheden
Alle medewerkers zijn verantwoordelijk voor het correct ontvangen van een klacht. De klachtenbehandelaar is verantwoordelijk voor de afwikkeling van de klacht, de archivering van het klachtenformulier en de daaraan gerelateerde documenten. De directeur is verantwoordelijk voor de analyse van de klachten.
4. Registraties
Het klachtenformulier wordt opgeslagen op een afgeschermde locatie. De registratie van de in behandeling zijnde klachten wordt bewaard op een afgeschermde locatie. De klachtenformulieren dienen opgeslagen te worden met als documentnaam het klachtnummer en de naam van de klachtindiener).
5. Analyse van de klachten
Het klachtenformulier wordt na afhandeling van de klacht in de tekenmap van de directeur gedaan. De klachten worden (geanonimiseerd) in het teamoverleg besproken, zodat alle medewerkers op de hoogte zijn van de klacht en de afhandeling (leren, om herhaling te voorkomen)