Zorgen om niet kunnen betalen van energierekening

Zorgen om niet kunnen betalen van energierekening

Afbeeldingsresultaat voor jaarnota


‘Het aantal mensen dat energierekening niet kan betalen dreigt te verdubbelen’ kopte Trouw afgelopen week. Op dit moment zijn er al ruim 650.000 huishoudens die hun maandelijkse energierekening maar moeilijk, of gewoon niet, kunnen betalen. Een schrikbarend aantal dat in de komende jaren alleen maar groter dreigt te worden.

Groep wordt steeds groter

Deze groep ‘energiearme’ Nederlanders wordt de komende tien jaar fors groter nu Nederland ernaar streeft alle woningen van het gas af te halen, concludeert onderzoeksbureau Ecorys. Onderzoekers berekenden dat in 2030 maar liefst anderhalf miljoen huishoudens met moeite de kosten voor gas en elektriciteit kunnen opbrengen. Dat onderzoek, in opdracht van Milieudefensie, werd in maart al afgerond. Deze feiten werden onlangs onder de aandacht gebracht tijdens een bijeenkomst over energiearmoede. Uit het rapport ‘De financiële gevolgen van de warmtetransitie’ blijkt dat het vooral gezinnen die minstens tien procent van het inkomen besteden aan de energierekening betreft. Doorgaans hebben deze gezinnen een maximaal inkomen van €14.000 per jaar. Naast dat ze soms nalaten om een energierekening te betalen, besluiten ze ook om te bezuinigen op gas en elektriciteit.

Stijging komt mede door kosten energietransitie

Dat Nederland over tien jaar meer huishoudens telt die als energiearm worden gekwalificeerd, heeft volgens Ecorys-onderzoeker Alexander Oei alles te maken met de extra kosten die de energietransitie met zich meebrengt. Om verwarmingsalternatieven (bijvoorbeeld de warmtepomp) aantrekkelijker te maken heeft het kabinet besloten om de gastbelasting omhoog te schroeven. Daarnaast zal de energie, vanwege stijgende productiekosten, duurder gaan worden. Meer en meer huiseigenaren besluiten te investeren in isolerende maatregelen. Dit is aangemoedigd door een hoge(re) gasprijs. Die kunnen de energielasten helpen beteugelen, maar de totale lasten zullen echt toenemen, zegt Oei tegenover Trouw. “Ik durf wel te stellen dat we richting een woonlastenstijging van bijna 17 procent gaan.”
Oei en zijn collega’s rekenden dit voorjaar op basis van een eerdere versie van het Klimaatakkoord uit dat Nederlandse huishoudens over tien jaar gemiddeld 258 euro extra per jaar kwijt zijn aan energie- en investeringslasten. Daarnaast kunnen ook huurders rekenen op hogere kosten. Dit heeft te maken met de woningcorporatie die maatregelen neemt. Denk aan een hogere huurprijs in ruil voor een lagere energierekening.

Energie is een basisbehoefte

Een alarmerend verschijnsel, zegt Oei over de flinke kostenstijging. Maar, zo zegt hij ook, het kabinet heeft inmiddels door “dat mensen zich zorgen maken”. “Energie is een basisbehoefte, zegt het kabinet nu. Mensen kunnen vanaf volgend jaar meer energiebelasting terugkrijgen.”
In het definitieve klimaatakkoord zijn mildere maatregelen opgenomen. Toch, zo zegt onderzoeker Oei, is het niet direct geweldig. “Feit blijft dat belastingen omhoog gaan en de kosten voor energieproductie op langere termijn stijgen. Daarbij kunnen we er niet omheen dat de energietransitie peperduur wordt. Aardgas is gewoon spotgoedkoop. Elk alternatief – elektriciteit, geothermie of warmte uit oppervlaktewater – is een stuk duurder.”

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare