Dít is het moment om je bedrijf te verduurzamen.

Dít is het moment om je bedrijf te verduurzamen.

Nu de covidpandemie lijkt uitgedoofd, is het ideale moment aangebroken om als ondernemer te investeren in energiebesparing. Maar hoe te beginnen, wat kost het en wat levert het op?

Arne Bleumink werkt bij Klimaatroute, onderdeel van Essent. Dit adviesbureau helpt bedrijven met het opstellen van een bespaaradvies op maat: de EnergieFitScan. Aan de hand van vijf pijlers krijgen ondernemers inzicht hoe ze energie kunnen besparen en de bedrijfsvoering verduurzamen. Bleumink weet als geen ander wat er mogelijk is op het gebied van het prijskaartje, de opbrengsten en de terugverdientijd van duurzame investeringen.

Wat kunnen ondernemers doen om de energiekosten omlaag te brengen?

Volgens Bleumink kunnen ondernemers meer grip op deze kostenpost krijgen door zich op vijf pijlers te focussen. Dit vijftal is samen verantwoordelijk voor de hoogte van de energiekosten. “Verlichting, isolatie, verwarming, opwekking en meten. Bij verlichting moet je denken aan tl door led vervangen. Isolatie gaat bij kantoren vaak om de isolatie van spouwmuren en in de industrie meestal om daken. Bij verwarming kijken we naar het vervangen van de ketel voor een zuinig HR-exemplaar. Voor opwekking adviseren we de plaatsing van zonnepanelen. Slimme meters passen we toe, zodat de ondernemer het stroomverbruik van machines en kantoorruimtes kan monitoren.”

Waar hikken ondernemers het meeste tegenaan voor ze met duurzaam investeren starten?

Bleumink: “Met name de kosten en de mogelijkheden. Alle ondernemers zijn benieuwd naar de investering en de terugverdientijd. Juist hierin bieden de vijf pijlers houvast. Komt een ondernemer er zelf niet uit, dan kunnen wij middels de EnergieFitScan op maat gemaakt advies geven, waarbij rekening met de specifieke omstandigheden van het bedrijf wordt gehouden. Dit kan om alle soorten bedrijven gaan, van winkels en kantoren tot industrie. De meeste mogelijkheden zien wij op plekken waar ruimte is om verbeteringen door te voeren die daadwerkelijk impact hebben. Soms gaat dat om ogenschijnlijk voor de hand liggende ingrepen. Je vergist je bijvoorbeeld hoeveel tl-buizen er nog in Nederland hangen.”

Als de investering te hoog is, moet ik de investering dan uitstellen?

“Dat is een veelvoorkomende vraag en het antwoord is nee. Naast kopen kun je zonnepanelen ook leasen. Omdat de terugverdientijd helder is, weet je precies waar je met zo’n leasecontract aan toe bent en kun je beginnen met besparen.”

Hoe weet je of je als ondernemer in aanmerking komt voor subsidie?

“Er zijn verschillende subsidies die in rondes worden toegekend. Vaak volgens het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het is daarom zaak om niet te lang te wachten met een aanvraag. Wij weten precies voor welke subsidie de ondernemer in aanmerking komt. Voor het mkb is dat bijvoorbeeld de ISDE. Omdat het aanvragen van een subsidie voor de installatie van zonnepanelen tijdrovend en complex is, nemen wij dit werk uit handen voor de ondernemer.”

Mijn medewerkers werken steeds vaker thuis. Waarom zou ik dan investeren in een energiezuinige werkplek?

“Hoe minder werkplekken bezet zijn, des te hoger kunnen de energiekosten per gemiddelde werkplek zijn. Juist nu, na de covidpandemie, loont het dus om het energieverbruik omlaag te brengen. Kijk hierbij ook naar slimme meters en naar sensoren die de verlichting in ongebruikte ruimte automatisch uitschakelt.”

Welke innovatie is duurzaam maar nog niet zo bekend in het bedrijfsleven?

“Veel energie in ketelhuizen lekt weg bij de koppelstukken die leidingen met elkaar verbinden. Wij werken samen met een bedrijf waarmee je die verbindingen met isolerend materiaal kunt inpakken. Kost weinig, een kleine ingreep met een hoge opbrengst. Ook innovatief zijn infraroodpanelen. Die kun je op een werkplek installeren waarmee je heel precies die ene plek van warmte voorziet.”

Tot slot: ik lees overal dat het stroomnet overbelast is. Heeft het dan wel zin om zelf zonnepanelen neer te leggen?

“Het klopt dat in een aantal regio’s zoals Brabant en Gelderland de transportcapaciteit bijna haar max bereikt. Maar de beperking om zonnepanelen te installeren, geldt alleen voor hele grote projecten van meer dan tweehonderd panelen. Daar komen de meeste ondernemers niet aan. Dus daar hoef je je absoluut geen zorgen over te maken.”

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare